Af • 28 oktober, 2018

Håret på kroppen har varit utsatt för många spekulationer i flera århundraden, ja, säkert i årtusenden. Det är på tiden att vi reder ut alla dessa myter.

Här är 10 myter om hårväxt som har plågat mänskligheten sedan tidernas begynnelse.

Myt 1: Håret växer fortare och blir grövre när man klipper det.


Dessvärre blir håret varken grövre eller växer snabbare när man klipper det ofta. Alla de människor med tunnt och fint hår borde inte ha tunnt och fint hår om den här metoden faktiskt fungerade.

Myten är falsk, då man inte kan ändra den biologiska och genetiska tjockleken på håret, eller hur snabbt det växer.

Myt 2: Håret växer olika snabbt på olika delar av kroppen.


Det är vetenskapligt bevisat att håret växer med olika hastighet. Det betyder alltså att håret inte växer lika snabbt på alla olika delar av kroppen.

Myten är sann, och du kan själv bevisa det med ett ”skägg-experiment”. Klipp dig skallig och raka av ditt skägg, och se om det växer ut lika snabbt (det gör det inte).

Det är också olika från person till person då det hela hänger på bioligiska och genetiska faktorer.

Myt 3: Håret kommer alltid ha samma struktur.Den här myten är falsk, då hårets struktur ändrar sig med omgivningarna.

Har du krulligt hår och tar medicin, så kan medicinen gå in och ändra strukturen en aning. Det är ofta bara tillfälliga ändringar, men även permanenta ändringar kan förekomma.

Det finns också produkter som kan ändra din hårstruktur.

Myt 4: Håret blir snabbare grått om man röker cigaretter.

Några undersökningar visar att rökare har 4 gånger större risk att få grått hår än icke-rökare. Vad värre är, är att rökare har större tendens att tappa sitt hår snabbare än icke-rökare.

Myten är sann, men det finns många diskussioner på detta område. 
Du kan själv försöka se på äldre rökare om de har lika mycket grått hår som icke-rökare i samma ålder. Generna spelar såklart också en stor roll i detta.


Myt 5: Håret ska tvättas varje dag, för att bibehålla dess naturliga växt och struktur.


En schampo är viktigt att ta väl hand om ditt hår. Shampoo rensar dina hårstrån och ser till att håret vax och andra hår tvättas ordentligt.

Det finns inget recept på hur ofta håret ska tvättas, då det är olika från person till person. Vissa människors hår behöver tvättas varje dag, medan andra kan vänta.

Myten är falsk, så du behöver bara tvätta ditt hår när du känner att det är nödvändigt.

Myt 6: Håret blir starkare om du klipper det när det är fullmåne.

Alla människor borde skaka på huvudet när de hör den här myten. Det är dock överraskande hur många människor det är som faktiskt tror på det. Detta kan vi nog skylla på alla varulvsfilmer som hollywood producerat. Myten är falsk. Det spelar ingen roll om det är fullmåne, solförmörkelse, månförmörkelse eller andra himlafenomen: Ditt hår blir inte starkare av det.

Myt 7: Du tappar hår om du ofta har keps eller mössa på dig.


Det är sant att håret behöver andas, och en keps eller mössa kan göra det svårt. Vissa teorier menar att den här myten startade i den amerikanska militären. Soldaterna har nästan alltid huvudbonad på sig, och många av dem märkte att de tappade hår, så de skyllde på mössan. De glömde dock en viktig detalj. De flesta soldaterna som kommer in och gör sin militärtjänst är unga män. De männen är precis i den åldern där man kan börja se tecken på hårförlust. Det är alltså varken kepsen eller mössans fel, utan genernas. Myten är falsk.

Myt 8: Avlägsna ett grått hår, så får du två nya.


Om den här myten var sann så skulle många människor inte ha så få grå hår som de har.

Man kan alltid färga grått hår tillbaka till ens normala hårfärg, men man kan inte få två nya hår genom att avlägsna ett.

Myten är falsk, men du ska därför inte börja plocka hår från huvudet, för det är inte säker att du får tillbaka dem alls.

Myt 9: Håret växer inte tillbaka igen om du klipper dig skallig.

Detta är en myt som snabbt bör falskförklaras. Många människor är rädda för att klippa sig kort, då de tror att håret kanske inte kommer växa ut igen. Bara lugn! Varken 1 eller 100 klippningar ändrar din hårstruktur. Den ligger nämligen i dina gener och det är biologiska faktorer som ändrar ditt hår.

Myt 10: Att tappa hår är inte normalt.

Alla människor tappar hår. Inte bara på huvudet, men på hela kroppen. Det är inte onormalt att tappa 100 år om dagen. De flesta håren ersätts av nya. Om du tappar hår permanent så betyder det att du tappar fler hår än det växer tillbaka. Myten är falsk då det är helt normalt att tappa hår.