Af • 1 september, 2018

Pormaskar är tyvärr ett mycket känt problem för många män och det är tyvärr omöjligt att bli av med pormaskar under natten eller på ett par timmar.

Att bli av med dem är en längre process och det handlar främst om att förbättra porernas miljö och tillstånd. Det är någonting som du kan hjälpa porerna med, och någonting som vi ska hjälpa dig med!

7 tips mot pormaskar

Nedan följer sju tips som förhoppningsvis kommer att hjälpa dig på vägen till renare och finare hy.

Exfoliera huden för att undvika pormaskar

Det första tipset handlar om en ansiktsskrubb. Det finns flera krämer på marknaden som innehåller små partiklar med slipegenskaper som exfolierar huden, alltså en skrubb. Krämen går in och avlägsnar döda hudceller. Tänk på att man aldrig ska exfoliera huden mer än 1-2 gånger i veckan.

Vi rekommenderar Njord Scrub – Weekly Facial Exfoliator. Den rensar på djupet, avlägsnar döda hudceller och stimulerar cellförnyelsen för att ge huden en ny och frisk glöd. Du kan använda den istället för vanlig ansiktstvål ett par gånger i veckan då den är så skonsam mot huden.

Avlägsna pormaskar med en fuktig handduk

Det andra tipset är att fukta en handduk med varmt vatten. Lägg därefter handduken på huden i omkring 15 till 20 minuter. Gör detta varje kväll, följt av en ansiktstvätt med vatten och tvål. Detta kommer att avlägsna döda hudceller, smuts och annat skit i porerna.

Vi tipsar även om att du tittar igenom våra produkter inom ansiktsrengöring, dock kan vi starkt rekommendera Zirh Clean Facial Wash.

Salicylsyra är bra mot pormaskar

Det tredje tipset handlar om salicylsyra. Syran exfolierar huden och avlägsnar döda hudceller. Det gör att porerna öppnar sig så att det blir lättare att avlägsna pormaskarna.

Vi rekommenderar TendSkin Solution. Det är egentligen en aftershave, men det spelar ingen roll i det här sammanhanget. Det är en mycket bra produkt som verkligen fungerar. Den innehåller salicylsyra som motverkar oren hud, dödar bakterier och förebygger utbrott i framtiden. Använd den en till två gånger om dagen så kommer du uppleva ett fantastiskt resultat.

Fukt i ansiktet kan avlägsna pormaskar

Det fjärde tipset påminner en del om det andra. Istället för att använda en handduk så kokar man upp vatten och häller över det i en skål. Placera sen ditt ansikte över skålen och lägg en handduk över huvudet så att fukten inte försvinner. Efter den här behandlingen borde du försiktigt kunna klämma pormaskarna. Tvätta huden med tvål och vatten efteråt.

Om du behöver lite extra hjälp med att klämma pormaskarna kan vi rekommendera att du använder dig av Tweezerman Blackhead Remover, ett verktyg som hjälpt många.

Ansiktsmasker är den rätta vägen för att undgå pormaskar

Det femte tipset handlar om ansiktsmasker. Ansiktsmasker är ett fantastiskt verktyg för att komma åt pormaskarna då den öppnar upp porerna och gör det lättare för dig att göra rent huden. Det rekommenderas inte att använda ansiktsmask mer än en gång i veckan.

Vi rekommenderar JorgObé Peel Off Mask, som är en unik ansiktsmask speciellt framställd för att minimera och förebygga pormaskar och orenheter.

Bensoylperoxid mot pormaskar

Det sjätte tipset handlar om bensoylperoxid. Det är rätt starka saker, och kan köpas receptfritt på apotek. Bensoylperoxid är en av de bästa antibakteriella medel som finns på marknaden, men är som sagt stark, så var försiktig!

Tvätta ditt ansikte ofta för att undvika pormaskar

Det sjunde och sista tipawr handlar om vanlig ansiktstvätt. Tvätta ansiktet med en antibakteriell tvål två gånger dagligen. Två dagliga tvättar är det mest optimala då huden själv utsöndrar döda hudceller och skyddande talg som ska avlägsnas vid tvätt.

Färre än två tvättar är för lite, och fler än två tvättar är för mycket. Om du tvättar för mycket kan det få motsatt effekt, – huden kommer börja producera mer talg för att skydda sig, och därmed kommer också fler pormaskar.

Vi rekommenderar Njord Wash – Daily Facial Cleanser, som är en ansiktstvätt som avlägsnar orenheter och tilltäppta porer och rensar huden försiktigt utan att torka ut den.

Generellt om pormaskar

Först lite information omkring pormaskarna, så vi kan reda ut vad en pormask egentligen är. Utöver att vara riktigt irriterande så är en pormask kort sagt en liten prick eller finne som sitter i en por i huden. Pormask är en sorts akne som med finare ord kallas för komedoner.

Läkare och hudspecialister menar att pormasken är det första stadiet i utvecklingen av finnar (akne). Det händer nämligen när en pormask skapas, innan det tränger in bakterier i porerna i huden. När det händer uppstår det inflammation och irritation i porerna, och därmed skapas finnar.

Det finns två slags pormaskar; svarta och vita.

  • Svarta pormaskar – Svarta pormaskar kallas också för öppna pormaskar. De svarta pormaskarna kan ses som små svarta prickar på huden, och är därför enklare att få syn på. Det svarta är ett slags pigment, och alltså inte smuts. En öppen pormask betyder att den är öppen, så att överflödigt hudfett kan läcka ut, vilket skapar finnar.
  • Vita pormaskar – Vita pormaskar är lustigt nog motsatsen, nämligen en stängd pormask. De vita pormaskarna kan ses som små vita prickar på huden. De stängda pormaskarna gör att hudfettet inte kan komma ut. De vita pormaskarna skapas av döda hudceller, bakterier och talg som sätter sig inne i porerna.

Orsaker till pormaskar

Den första och mest uppenbara orsaken är talg eller talgproduktion. Utgångspunkten för pormaskar är nämligen talg. Talgproduktion är helt normalt för alla människor och det är ingenting man ska eller bör bli av med helt. Pormaskar finns hos i stort sett alla människor, men personer med fet hud har större tendens till pormaskar.

I puberteten ses pormaskar också väsentligt mer än vad de gör hos vuxna. Hormonet dihydrotestosteron är boven i dramat då det är det som skapar överproduktion av talg. Några av de tuffaste, receptbelagda produkterna mot finnar är faktiskt såna som nästan helt stoppar hudens produktion av talg i perioden du tar medicinen. Därför är läkare mycket försiktiga med att ordinera den här sortens medicin. De kan också resultera i leverskador.

En annan orsak till pormaskar är att huden inte blir rengjord ofta eller ordentligt nog. När huden inte blir rengjord samlas döda hudceller i porerna. Porerna blir snabbt överfyllda med döda hudceller och därmed skapas talg i porerna som därefter skapar pormaskarna.

Porerna kan också fyllas med foundation, annat smink, solskydd och med överanvändning av fuktighetskrämer.

Det är viktigt att poängtera att man inte heller ska tvätta eller skrubba huden överdrivet mycket. Huden behöver talg till att göra huden mjuk och smidig. Om du skrubbar bort all talg i huden tvingar du kroppen att producera ännu mer talg, och därmed har du gjort problemet ännu värre. Du måste alltså försöka hitta den gyllende medelvägen!