Af • 27 augusti, 2019

Är du trött på orenheter, trist hud, ojämn struktur eller bristande lyster? Då bör du visst ändra din hudvårdsstrategi. Det allra viktigaste för en hud med lyster, utan orenheter och som i allmänhet är felfri, är att exfoliera din hud.

Om du inte exfolierar din hud nu, så är det på tiden att komma igång. Det gynnar bara din hud om du gör det på rätt sätt – men vi hjälper dig givetvis hela vägen igenom, och har testat en massa peelingar, så du får den bästa kunskapen för att komma igång.

Varför är det viktigt att exfoliera din hud?

Först ska vi ha allt på det klara: peeling, scrub, exfoliering… Har du hört många av dessa namn och undrat vad det är? Kärt barn har många namn. Om du stöter på dessa tre namn, så oroa dig inte, det är blott olika namn – men har precis samma effekt.

Det finns väldigt många fördelar med att exfoliera. Din hud mår bra av det, så att döda hudceller, smuts och orenheter tas bort från huden. Det är ofta döda hudceller som finns på huden och blockerar den, så att orenheter eller irritation uppstår.

Du kanske tänker att det inte är så viktigt att exfoliera huden, men det är faktiskt viktigare än du tror. Det finns flera olika sätt att exfoliera huden på. En del gör sin egen hemmagjorda peeling medan andra köper en peeling. Du kan göra precis det du känner för. Det viktigaste är att du vet att det finns två olika sorters peeling som kan användas – det är mekanisk eller enzympeeling.

När du ska välja din peeling är det viktigt att du känner din hudtyp, så du vet vilken skrubb du ska välja.

Mekanisk peeling

Denna peeling är den vanligaste och mest kända metoden. En mekanisk peeling är en peeling, som innehåller en form av korn eller annat som kan skrubba huden. Denna peeling arbetar du själv med i ansiktet genom att massera den grundligt om än varsamt runt i ansiktet, varefter du tvättar av den.

Fördelar med mekanisk peeling
Det finns olika fördelar med mekanisk peeling. Det är bland annat:

 • Avlägsnar de döda hudcellerna som blockerar hudens yta
 • Minskar orenheter, ojämn struktur och bristande lyster

Nackdelarna med mekanisk peeling
Det ser mycket ut men det är det verkligen inte. Här får du nackdelarna:

 • Mekanisk peeling kan vara väldigt svår att styra
 • Din hud kan få små sår, om du peelar huden för hårt
 • Kan irritera din hud så mycket att den börjar få orenheter i protest mot att det är för hårt
 • Om din hud är mycket känslig eller skör, så rekommenderar vi helt klart att du inte använder en mekanisk peeling – du kan förvärra hudens irritation och känslighet markant med en mekanisk peeling

Om du peelar din hud, så känner du kanske känslan av att du ger den full gas med peelingen, för nu ska huden bara bli helt ren! Det gynnar dessvärre ingen. Du kan absolut använda en mekanisk peeling, om du bara använder den rätt! Så var observant om du använder denna metod.

Enzympeeling

Du kanske undrar vad det är? Det är faktiskt rätt enkelt. En enzympeeling är otroligt lätt att använda. En enzympeeling innehåller en eller flera enzymer, som exfolierar huden, så de döda hudcellerna försvinner. Enzymerna kan t.ex. vara papaya, kiwi, ananas o.s.v.

Fördelar med enzympeeling
När du använder en enzympeeling, så fördelar du blott peelingen och låter den verka på huden i 5-10 minuter – allt beroende av din hudtyp. Fördelarna med en enzympeeling är:

 • Denna sortens peeling är otroligt mild och skonsam för huden
 • Du kan inte över-peela din hud
 • Du kan inte få sår eller skador för att du peelat för hårt

Om din hud är känslig eller skör, kan du med mycket stor fördel använda en enzympeeling, då den är mild mot din hud.

Nackdelarna med enzympeeling
Det finns faktiskt inte riktigt några nackdelar med enzympeeling. Det är lätt att använda och alla hudtyper kan använda en enzympeeling, då den är mild och skonsam för en hudtyp som inte tål friktion på huden.

Om det ska nämnas en nackdel med enzympeeling, så är det om du låter peelingen verka för länge på huden. Det kan irritera huden. Därför är det viktigt att du har full kontroll över hur lång tid du tål. Håll ett öga på din hud.

Viktig information om peeling
Det är viktigt att du peelar din hud 1-2 gånger i veckan. Det är självfallet beroende av vilken hudtyp du har. Det är viktigt att du tar hänsyn till om du har en känslig eller skör hud, då du bör använda din peeling med omsorg. Var alltid uppmärksam på din hud, så kommer du nå de bästa resultaten.

Vet du när du ska använda en peeling? Om du inte vet när du ska använda en peeling, så är det efter att du rengjort din hud. En peelingprodukt är således nummer 2 i din hudvårdsrutin.

Bäst i test: Exfoliering

För att vi ska kunna hjälpa dig på bästa sätt, så har vi givetvis gjort en bäst i test av våra exfolieringsprodukter. Innan du ger dig ut för att skaffa en peeling, är det viktigt att du tagit ställning till vad du vill få ut av en peeling. Ska det vara en mekanisk peeling eller enzympeeling?

Njord vinner årets peelingsprodukt

En klassisk men extremt effektiv ansiktspeeling från Njord. Inte nog med att det är en ansiktspeeling, så är produkten dansk – är det inte fantastiskt? Ansiktspeelingen är mild, men kan inte användas av den väldigt känsliga eller sköra huden.

Denna mekaniska peeling rengör huden på djupet, minimerar porstorleken, orenheter och döda hudceller. Ansiktspeelingen är otroligt lätt att arbeta med och den är lätt att tvätta av med vatten. Du får en obeskrivligt härlig och mjuk hud med Njord. Därför vinner den årets peelingprodukt!

Vi rekommenderar att du använder denna peeling 1-2 gånger i veckan – återigen är det viktigt att du utvärderar hur din hud är.

Bäst peeling för priset – 2-i-1 effekt!

Det här är en otroligt härlig, lätt och effektiv peelingprodukt från Ole Henriksen.

Det är en enzympeeling, som blott ska verka på huden och exfoliera. Inte nog med att den avlägsnar döda hudceller, den fungerar även som ansiktsmask. Det innebär att du får en 2-i-1 effekt här! Med produktens innehåll av bland annat honung, råsocker och pumpaextrakt blir din hud riktigt mjuk, strålande och får en lyster.

Även om denna produkt både är en peeling och en mask, så rekommenderar vi att du ändå bara använder produkten 1-2 gånger i veckan.

Ansiktspeelingen är galet läcker, effektiv och dessutom doftar den gott. Därutöver är det enkelt att du har peeling och mask i en och samma produkt – därför vinner denna peeling priset för bästa peeling!

Det billiga alternativet – tvivla inte på effektiviteten

Om du vill ha en billigare ansiktspeeling, så har du produkten här. Ta dock inte denna peeling för givet – då den trots det är exceptionellt bra!

Peelingen är en mekanisk peeling, som är extremt djuprengörande och är därför bäst lämpad till fet eller kombinerad hud – peelingen är inte till den känsliga eller sköra hudtypen. Den avlägsnar döda hudceller som ligger på hudytan och blockerar. Därutöver stimulerar peelingen talgproduktionen, så du undviker framtida orenheter samt den oljiga eller glansiga känslan.

Denna ansiktspeeling ger vi priset som det billiga alternativet – trots att den är billig, så är den extremt effektiv!

Den största hiten inom peelingprodukter just nu

Du har säkert sett en sådan här tidigare och det finns goda anledningar till det, då de blivit otroligt omtalade nu för tiden. En dermaroller är nog det mest effektiva när det gäller att stimulera cellförnyelsen ända ner på djupet och peela hudens yta.

En dermaroller sätter igång cellförnyelsen, och därmed sker ett utbyte av cellerna nere i underhuden. Den skjuter fram alla de gamla och förstörda cellerna till ytan, och ser till att de nya som kommer upp, är friska och boostade.

En dermaroller är därför bra om du vill sätta igång cellförnyelsen lite extra, samtidigt som du får en mycket felfri hud, då en dermaroller kan arbeta på ålderstecken såsom linjer och rynkor, samt gamla och nya ärr och pigmentskador. Därför kan en dermaroller verkligen göra underverk för dig, som önskar lite extra omvårdnad.

Vilken hud får du vid exfoliering?

När du peelar din hud, finns det riktigt många fördelar du uppnår! Du uppnår bland annat att din hud:

 • Får en jämnare struktur
 • Pormaskar och orenheter minskas
 • Porstorleken minimeras
 • Din hud känns mjukare
 • Mer strålande hud
 • Huden fylls med mer lyster

Som du ser så finns det otroligt många fördelar med att peela huden. Vi rekommenderar även starkt att du peelar din hud då det är en form av fitness för din hud. Den ska hållas i form, precis som din kropp ska. Om den inte exfolieras, kan din hud börja åldras snabbare och tidigare. Vem vill inte se ungdomlig ut så länge som möjligt?

Om du inte har en peeling, så rekommenderar vi dig verkligen att skaffa det. Vi har precis visat dig bäst i test-produkterna!