Af • 1 september, 2018

Skägg kräver engagemang – och det kan vara en riktig utmaning. Kan du över huvud taget få ett fullskägg? Varför växer skägget? Hur växer det? Och helt basalt, – varför skaffar du inte bara skägg?

Logiskt sett skaffar inte män skägg för att rakning är mer vanligt än att låta skägget växa. Dock har det under dem senaste åren skapats en trend till att låta skägget växa, så det kanske inte behövs mycket mod och övertalning för att få dig att testa på en helskägg!

Contents

Allmän information

Om du kan eller inte kan få skägg beror det mycket på dina gener. Skägg är genetiskt och det finns inte mycket mer att göra än att acceptera det. Om du nu råkar ha ett praktexemplar av ansiktshårväxt så måste du ju testa det i alla fall en gång i livet, – även om det bara är en vadslagning. Det kan ju hända att du blir överraskad och väljer att behålla skägget, det bestämmer du ju helt själv.

Om du inser att du inte riktigt kan få ett ordentligt helskägg så är det bara att raka sig igen och bli en erfarenhet rikare. I det minsta får du veta vilka möjligheter du har i förhållande till din skäggväxt.

5 steg till snyggare skäggväxt

Steg 1 – Låt bli rakning!

Sluta raka dig och låt ditt skägg växa. Gör det eventuellt i en period där du har semester eller annat, så behöver du inte bekymra dig över vad andra tycker om ditt nya skägg.

Steg 2 – Rengör din hud!

Se till att hålla din hud ren. Tvätta gärna med vatten och tvål varje morgon och kväll – ren hud främjar nämligen växten. Vi rekommenderar vår ansiktsrengöring från Njord.

Steg 3 – Använd en skrubb!

Använd en face scrub en gång i veckan för att avlägsna döda hudceller. Det kommer att stimulera din hårväxt och ge dig ett snyggare skägg. Vi rekommenderar vår ansiktsskrubb från Njord.

Steg 4 – Sov ordentligt!

Se till att få massor av vila, – sömn hjälper nämligen till med att reparera skadade hudceller, vilket främjer skäggväxten.

Steg 5 – Den sunda vägen till helskägg!

Kom ihåg vitaminer, kosttillskott och en sund livsstil. Ta eventuellt 2,5 mg biotin dagligen, som är ett kosttillskott som hjälper hår och naglar att växa. Gör eventuellt också vitamin B till en del av din dagliga rutin. Vitaminerna B1, B6 och B12 är speciellt bra till att få hår att växa.

Öka även mängden protein i din kost – protein finns bland annat i kött, fisk, ägg och nötter.

Sist men inte minst – kom ihåg att dricka massa vatten, det hjälper med din ämnesomsättning och kommer att ge dig ett långt, tjockt, sunt och snyggt skägg!

Goda råd till din skäggväxt


– Använd en kräm med eukalyptus, det hjälper skägget att växa snabbare

– Avlägsna torr hud, – fuktig hud skapar en bättre miljö för ditt skägg att växa i.

– Kolla ditt ansikte efter inåtväxande hårstrån. Skägg växer inte jämnt om det finns inåtväxande hårstrån. Testa till exempel TendSkin Solution för att bli av med det problemet. Den kan användas på alla ställen där det finns risk för inåtväxande hårstrån.

– Hantera stress på ett sunt och avslappnat sätt. Skägg växer snabbare när du är avslappnad och många sundhetsexperter menar att ditt hår avslöjar hur stressad du är.

– Motion förbättrar blodcirkulationen i ansiktet vilket främjar hårväxten.

– Det hjälper inte att trimma skägget medan du spar ut det, så låt det växa i 4-6 veckor och fixa till det därefter.

Trimmning


Ett misstag som många begår är att börja forma och raka ansiktshåret för tidigt. Om du har bestämt dig för att låta ditt skägg växa ut får du inte röra det under de 4 första veckorna, förutsatt att du vill ha ett fint skägg.

Efter de första fyra veckorna kan du börja forma skägget. Det är viktigt att du definierar hals- och kindlinje. Om det känns helt omöjligt att göra det själv, besök då ett proffs som kan hjälpa dig med det den första gången. Generellt är det en bra idé att låta kindlinjen vara som de är. Om ditt skägg inte börjar vid ögonen så kan du bara låta det vara.

Om du väljer att behålla skägget bör du investera i en skäggtrimmer som hjälper dig komma fram till den formen som du exakt vill ha.

Rengöring


Kom ihåg att tvätta ditt skägg med schampo och eventuellt med balsam, så att din hud vänjer sig till sin nya hårprakt. Upplever du att det kliar i längre perioder så kan du använda babyolja att fukta huden med.

Tvätta ditt skägg regelbundet med schampo och dabba det torrt med en handduk. När du tvättar skägget så är det viktigt att använda ett schampo som är speciellt utformat till skägg.

Återfuktning


Om du vill ha ännu mer vård samt återfuktning kan du överväga att investera i ett balsam till skägget.

Skäggbalsam är lika viktigt som skäggschampo men är en produkt många glömmer. Tillsammans med skäggschampo kan skäggbalsamet ge dig ett riktigt snyggt och mjukt skägg som ser välvårdat ut.

Olja


För extra återfuktning och snygg look, glöm inte att använda en skäggolja. Vi har flera stycken riktigt bra sådana och som luktar magiskt.

Skäggolja är en av de mest populära i branchen och helt klart en must-have. Precis som att använda en ansiktskräm eller liknande handlar det bara om att få in skäggoljan i din dagliga rutin.

Har du det som krävs?

Tålamod, uthållighet och en smula testosteron? Det tar ungefär 4 veckor att få skägg, inklusive en kliande period och dumma kommentarer från dina vänner. Men det ska testas, i alla fall en gång, så bara kör!