Af • 5 september, 2018

När män bestämmer sig för att odla skägg är det många som bara slänger sig ut i det, utan att veta helt hur de ska bära sig åt. Många låter det bara växa och växa tills det liknar en djungel. Sedan blir de trötta på att det ser ovårdat ut, och återvänder till att raka sig.

En enkel guide om hur du håller ordning på skägget

Vi vill inte få det att verka som en hel vetenskap att ha ett skägg, det krävs egentligen bara lite baskunskap och några fåtal produkter samt verktyg.

Vi har gjort en guide till dig så att du på ett lätt sätt kan hitta de rätta produkterna och få lite kunskap på samma tid. Inte så dumt va?

1. Tvätta skägget!

Många använder bara vanligt schampo eller tvål till skägget. Det är inte så bra då skägget ofta behöver mer vård och fukt än håret på huvudet.

Skägget sitter på första parkett när du äter så det är lätt hänt att det hamnar matrester i skägget. Efter en utekväll med grabbarna är det svårt att undgå att få en skvätt öl där i också. Därför är rengöring A och O.

Tvätta skägget med en ansiktsskrubb och ett skäggschampo. Vi rekommenderar att du använder ett schampo som är anpassat till skägg för att få bäst resultat, minst irritation och ett väldoftande skägg.

Du kan såklart använda vilken ansiktsskrubb du vill, men vi rekommenderar denna från Njord.

Ansiktsskrubb
Många använder bara vanligt schampo eller tvål till skägget. Det är inte så bra då skägget ofta behöver mer vård och fukt än håret på huvudet.

Tvätta skägget med en ansiktsskrubb. Vi rekommenderar att du använder ett ansiktsskrubb som är anpassat till skägg för att få bäst resultat.
Skäggschampo
Skägget sitter på första parkett när du äter så det är lätt hänt att det hamnar matrester i skägget. Efter en utekväll med grabbarna är det svårt att undgå att få en skvätt öl där i också. Därför är rengöring A och O.

Tvätta skägget med en skäggschampo. Vi rekommenderar att du använder ett schampo som är anpassat till skägg för att få bäst resultat, minst irritation och ett väldoftande skägg.

2. Kom ihåg balsam!

Skägg kan ha en tendens till att verka hårt och grovt i strukturen. Du kan med lätthet uppnå ett professionellt och mjukt resultat med hjälp av ett balsam till skägget.

Det mår nämligen bättre av att mjukas upp nån gång emellanåt. Detta får ditt skägg att se hygieniskt ut och på samma gång kännas helt fantastiskt – och sist men inte minst, dofta gott.

3. Återfukta med skäggolja! 

Det är naturligt för en man att ta hand om sitt skägg. Därför ska du lägga ned tid på att låta det växa rätt samt använda de bästa produkterna för att göra skägget snyggt och attraktivt. Med ett välvårdat fullskägg är det bara en sak kvar: doften.

När du kommer ut ur duschen och ditt skägg fortfarande är lite fuktigt så rekommenderar vi att använda en skäggolja till ditt fullskägg. Denna kommer att göra att ditt skägg doftar gott, samtidigt som det hjälper till med att mjukgöra skägget så att det inte torkar ut.

Klippa och trimma ditt skägg – en 5-stegsguide

Vi på Made4men har predikat om det förut och vi kan inte betona nog hur viktigt det är att ha en skäggtrimmer för att kontrollera hårväxten med. Det är utan tvivel det mest effektiva sättet att hålla skägget snyggt.

Skäggtrimmers är bra när det kommer till att hålla skägget under kontroll då man kan få en skäggtrimmer med många olika funktioner till olika situationer. Det är ett universellt redskap som också kan användas till håret på huvudet.

Vi har sammansatt en guide om hur du ska hålla ditt skägg snyggt samt med våra rekommendationer av produkter och verktyg, så att du lätt kan navigera runt i djungeln av maskiner och användning.

1. Skapa rutiner!

Första steget i skäggskötseln är att acceptera att skägget uppför sig på samma sätt som håret på huvudet. Det kräver lite tillsyn och en gång emellan kanske en tur till frisören. Därför är det viktigt att du skapar rutiner om hur ofta du ska ta hand om ditt skägg.


Första steget i skäggskötseln är att acceptera att skägget uppför sig på samma sätt som håret på huvudet. Det kräver lite tillsyn och en gång emellan kanske en tur till frisören. Därför är det viktigt att du skapar rutiner om hur ofta du ska ta hand om ditt skägg.

Ditt skägg ska bli omsorgsfullt behandlat, annars går det inte! Det kan lätt hända att det växer längre och längre och till slut ger man upp kampen och rakar sig. Det vill vi helst undvika med hjälp av den här guiden.

2. Följ ansiktets konturer!

En viktig del att vara uppmärksam på dina polisonger. Håll polisongerna korta! Vi rekommenderar att du använder en maskin med avståndsmunstycke. Gärna 6, 9 eller 12 mm. Om du är mer rutinerad kan du använda en kam och maskin till samma uppgift.

3. Titta på din ansiktsform!

Den här punkten handlar lite om självinsikt. Har du dubbelhaka eller inte? Om du har det, precis som många andra, ska du använda den här strategin! Trimma skägget intill adamsäpplet med en skäggtrimmer (0,5 eller 1 mm) och följ därifrån skäggets kant hela vägen runt båda sidorna upp till öronen. Du får du en snygg skarp kant på ditt skägg.

Har du däremot ingen dubbelhaka ska du trimma/raka skägget ända upp under hakan och låta skägget på hakspetsen vara skäggets lägsta punkt. Låt huden under hakan vara fri. Kom ihåg att hålla raka linjer, annars kan det snabbt komma att se oharmoniskt och klumpigt ut.

4. Trimma mustaschen!

När de första delarna är på plats ska du rikta fokuset mot mustaschen. Detta ställs det förhållandevis låga krav till. Det är mycket individuellt om man vill ha det stort eller litet.

Om mustaschen är lång kan den komma ivägen när du äter till exempel. Det ska understrykas att mustaschen egentligen inte har sån stor påverkan på hur ditt skägg framstår. Det handlar mest om framhävning och nedtoning.

En sak som du ska göra är trimma mustaschen vid näsan så att inga hår sticker ut över överläppen. Om det sticker ut lodrätta hår under näsan så kan det lätt se ohygieniskt ut. Ett tips är att använda en maskin med kam för att hålla koll på längden.

5. Du är nu förberedd!


Om du köper en skäggtrimmer är du redan på god väg mot att få ett riktigt snyggt skägg. Du kan nämligen anpassa och forma ditt skägg precis som du vill om du använder en trimmer. Det kräver såklart en viss form av övning. För mer tips och tricks om skäggvård får du gärna se våra andra inlägg inom ämnet.

Med den här kunskapen kan du nu hjälpa andra eller hålla tipsen hemliga, det är helt upp till dig! Lycka till med skägget!

Skägg ska ha obegränsat med kärlek!

Om du har skägg eller om du gärna vill ha det, är det viktigt att veta hur man egentligen håller ordning på skägget. Det är viktigt att man underhåller skägget så att det ser bra ut. Det är nämligen inte en slump att några ser extremt bra ut med skägg, det ligger mycket omtanke bakom det!

Det är viktigt och relevant att man sköter om sitt skägg, och med det så menar vi tvätt och rengöring. Kom ihåg att tvätta skägget grundligt så att det har en fräsch doft. Det är inte svårt att hålla ordning på skägget, det kräver bara att man vänjer sig till det.

Innan du ger upp drömmen om ett snyggt och välskött skägg, försök att följa den här guiden så är du på god väg till att få ordning på skägget!