Af • 14 mars, 2024

Riktiga män har skägg! Speciellt i dessa tider är det modernt med skägg, men det är inte alla av oss som har turen att kunna odla ett stort och fylligt skägg.

Om du fortfarande är tonåring och inte har något skägg, behöver du inte oroa dig. Det finns gott om tid för dig att utvecklas och få massor av skägg.

I det här inlägget kan du läsa allmänna råd och 9 enkla steg för att få skägget att växa och bli tjockare.

Contents

Få koll på myterna

Ju oftare du rakar ditt skägg, desto större är chansen att skägget växer snabbare, eller hur? Fel!

Det finns inget konkret bevis för att denna gamla myt har minsta sanning i sig. Myten kommer sannolikt från att hår generellt sett är tjockare och mörkare närmast huden. Det ger intrycket att ditt skägg är tjockare de första dagarna efter rakning.

Det enda sättet din rakhyvel kan främja skäggväxten är genom att låta den ligga i lådan!

Tålamod är en dygd

Som vi tidigare klargjorde, växer inte ditt skägg vare sig kraftigare eller snabbare genom frekvent rakning – snarare tvärtom. Därför är det en bra idé att vara tålmodig. Den gyllene regeln säger att du bör ge ditt skägg minst 4 veckor för att visa sitt sanna potential. Så raka dig en sista gång och lägg sedan din rakhyvel åt sidan i cirka 4 veckor.

Beroende på din hudtyp och skäggets tjocklek kan du uppleva klåda och irritation under de första 4 veckorna av din skäggregleringsresa. Det är ofta här de flesta ”skägg aspiranter” kastar in handduken. Men förtvivla inte! Här är det viktigare än någonsin att du håller fast och låter ditt skägg nå sitt potential.

Efter 4 veckor kan du börja trimma och justera – men inte förr!

Accelerera din skäggväxt

Vi vet att marknaden med alla skäggprodukter kan vara svår att överblicka. Därför har vi hittat de bästa produkterna och skapat en paketlösning som sätter fart på skäggväxten en gång för alla.

Skäggvårdskitet kickstartar din skäggväxt och hjälper dig på vägen mot ett tätt, tjockt och välskött skägg. Det ultimata setet för dig som vill ha mer skägg.

1. Håll ansiktet rent

Det är viktigt att du använder en bra ansiktsrengöring och tvättar ansiktet ordentligt. Det får inte finnas smuts och bakterier på de områden där skägget ska växa. Dina porer ska vara rena och det hjälper dig också att undvika inåtväxande hårstrån.

En bra ansiktsrengöring är Njord Face Wash, som fräschar upp din hud och tar bort orenheter samt igentäppta porer. Ansiktsrengöringen rengör din hud utan att torka ut den och innehåller lite mentol, så din hud känns fräsch och smidig.

2. Träna

Något av det mest betydelsefulla du kan göra i jakten på ett stort och vackert skägg är att träna regelbundet. Även om i stort sett alla former av träning kommer att gynna din skäggväxt, finns det vissa träningsformer som ger mer fart åt saker och ting än andra.

Cardio, löpning och cykling är några av träningsformerna som har bevisats göra ditt skägg tjockare på kortare tid. Träning sätter fart på din produktion av testosteron, vilket på sikt kommer att främja mängden friska hårsäckar och strån.

Blodcirkulationen ger ditt skägg alla näringsämnen som det behöver för att kunna växa sig tjockare och starkare.

3. Trimma ditt skägg korrekt

Vi rekommenderar att du vid första trimningen efter de tidigare nämnda 4 veckorna söker upp en barberare, men du kan också försöka på egen hand.

Gör du det, behöver du rätt utrustning. Det är klokt att rusta dig med en stadig hand och en riktigt bra skägtrimmer!

Undvik alltid att trimma ditt skägg efter att du har duschat. Dina ansiktshår kommer naturligtvis att vara längre och tjockare när de är blöta, så raka dig alltid innan du duschar!

4. Justera ditt vätskeintag

Stay hydrated!’ – du har säkert hört det förr, men vi säger det igen. Det kan och får inte underskattas hur viktigt det är att inta rikliga mängder vatten varje dag.

Det verkar uppenbart, men du kommer bli förvånad över hur många som inte följer detta råd.

Se till att dricka minst 2 liter vatten om dagen. På den långa listan över fördelar med detta, kommer din hud att vara tillräckligt återfuktad, vilket ger din önskade skäggväxt bästa möjliga förutsättningar.

5. Skäggolja

Vilken man som tar sin skäggväxt på allvar kommer att börja använda skäggolja från dag ett! En bra skäggolja återfuktar skägget och inte minst huden under ditt skägg, samtidigt som den hjälper dig att bli fri från flagor och klåda.

Det är särskilt viktigt att använda skäggolja om ditt skägg är utsatt för tufft väder eller kemikalier dagligen.

För att undvika att skada ditt skägg bör du använda ett par droppar skäggolja, vilket säkerställer att din huds naturliga olja och fukt stannar där den ska – nämligen i ditt skägg.

6. Minska stressen

Om du är stressad ökar du mängden kortisol i din kropp. Kortisol har en negativ effekt på kroppens produktion av testosteron, vilket är avgörande för ditt skäggs styrka och fyllighet.

Stress kan också leda till förträngda blodkärl, vilket gör det svårare för näringsämnena i blodet att nå ut till dina hårsäckar. Så se till att eliminera eller minimera mängden stress i ditt liv om du vill ha ett snyggt och praktfullt skägg!

Som med de flesta andra saker i livet är det självklart lättare sagt än gjort. Daglig motion eller meditation kan bidra till att kraftigt minska ditt stressnivå.

Du kommer bli förvånad över hur din skäggväxt kommer att tacka dig när du arbetar med att eliminera stress från ditt liv.

7. Kosttillskott

Skäggväxt beror på en mängd olika saker. Gener är en stor del av det, så du kan ha ärvt en bra skäggväxt eller en mindre imponerande skäggväxt. Det finns dock något du kan göra för att stimulera skäggväxten. Bristande skäggväxt kan bland annat bero på ensidig/felaktig kost eller generella hormonella förändringar i din kropp.

8. Få ordning på din sömn

För att öka mängden testosteron behöver din kropp sömn. Sömn hjälper kroppen att återbilda sitt testosteron, särskilt om du får minst 8 timmars sömn per natt.

Som om det inte vore nog kan rätt mängd sömn hjälpa dig att minska ditt stressnivå, vilket kommer att gynna ditt skägg och dess tillväxt.

Om du däremot bara får ungefär 5 timmars sömn, svarar kroppen genom att minska testosteronproduktionen med hela 15%. Denna minskning av testosteron kan i värsta fall resultera i ojämn skäggväxt och ”fläckig” skägg.

9. Schampo/balsam

Schampo och balsam, är det inte bara något man använder för håret på huvudet?

Du har kanske hört talas om hur håret på huvudet kan dra nytta av en bra schampo och inte minst balsam – samma gäller för ditt skägg!

Efter att du har applicerat skäggbalsam noggrant, låt det bara sitta i några minuter för att göra jobbet. När du kan dra fingrarna genom skägget utan besvär kan du tvätta ut produkten.

Användningen av ett kvalitativt skäggbalsam då och då kommer att stärka ditt skägg och få det att se fylligare och tjockare ut!

FAQ – Mest ställda frågor

Varför får jag inte skägg?

Om du är under 30 år gammal finns det en möjlighet att ditt skägg fortfarande växer. Det kan finnas faktorer som påverkar din skäggväxt såsom stress, kost, motion och sömn. Det kan dock också vara genetiskt.

Hur får man mer skägg?

Några saker som kan hjälpa dig på vägen mot en bättre skäggväxt är att du sover bra, äter varierat, tränar och får ordning på stressen. Därefter kan du med fördel använda produkter som stimulerar skäggväxten.

Vilka produkter är bra för att öka skäggväxten?

En skäggvals (dermaroller) hjälper till att stimulera dina hårsäckar, och kan tillsammans med till exempel en skäggserum, olja eller elixir hjälpa skäggväxten på traven. En mjuk borste kan också öka blodcirkulationen runt skägget.

Vilka kosttillskott kan förbättra din skäggväxt?

Det finns flera typer av kosttillskott som hjälper dig till normal hårväxt, och eftersom skägget också är hår kan de också gynna där. Det finns dock även kosttillskott som är specialdesignade för mäns skägg.

Låt inte brist på skägg få dig att må dåligt!

Man har genom tiderna kunnat fastställa att skäggets potential utvecklas fram till cirka 30 års ålder. Så du behöver inte vara nervös om du är i tjugoårsåldern och känner att ditt skägg saknar liv och kraft. Du kommer med tiden märka att de flesta ”fläckar” fylls ut.

När dagen är över beror skäggväxt eller bristen därpå till stor del på gener – inget annat. Faktum är att genetik utgör 85% i detta sammanhang, så det finns gränser för hur mycket du själv kan göra.

Så titta på din far eller farfar och du har en bra idé om hur imponerande en skäggväxt du kan förvänta dig!